Radionica „Željezničke nesreće i naknada šteta nakon liberalizacije tržišta“

15:27 06/12/2022 Iz ciklusa: Odgovornost kopnenog prijevoznika
Prijava je završena
Osvrt na aktivnost
  • 26/01/2023 09:00 - 26/01/2023 17:00
  • HAKOM, Sky Office, Trg Roberta Frangeša Mihanovića, Zagreb, dvorana 16. kat,

Hrvatsko društvo za transportno pravo (HDTP) i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) najavljuju novu radionicu u ciklusu “Pravo kopnenog prijevoza” pod nazivom „ŽELJEZNIČKE NESREĆE I NAKNADA ŠTETA NAKON LIBERALIZACIJE TRŽIŠTA“ koja će se održati 26. siječnja 2023. od 9:00 do 17:00 sati u prostorijama HAKOM-a, Sky Office, dvorana 16. kat, Trg Roberta Frangeša Mihanovića, Zagreb.

Stvaranje jedinstvenog, tj. otvorenog tržišta usluga željezničkog prijevoza robe i putnika u EU-u u posljednjih 20-ak godina stvorilo je nove aktere na tržištu, a time i potpuno nove pravne odnose među njima. Razdvajanje upravljanja infrastrukturom od operatera prijevoza, nestanak operatera -monopoliste i umjesto toga pristup mreži brojnim operaterima stvorilo je nove rizike kojima treba upravljati za sve aktere na tržištu. Nažalost, nekoliko katastrofalnih željezničkih nesreća i brojne manje pokazale su da su rizici stvarni, da su izazvali ogromne financijske gubitke i da se hitno treba znati odgovor na pitanje tko je od uključenih aktera odgovoran za koji dio šteta, prema kojim propisima i do kojih iznosa.

Prvi puta u Hrvatskoj ali i šire, vodeći stručnjaci u području na radionici će polaznike provesti kroz ključna pitanja odgovornosti za štetu uslijed željezničkih nesreća u putničkom i teretnom željezničkom prometu. Polaznici će, između ostalog, saznati:

  • Kako su uređeni pravni odnosi između ključnih aktera na tržištu: HŽ-Infrastruktura, HAKOM, operateri teretnog i putničkog prijevoza, osiguratelji željezničkih rizika?
  • Koji se pravni propisi primjenjuju na pojedine ugovorne i izvanugovorne odnose naknade štete u domaćem i međunarodnom prijevozu robe i putnika željeznicom?
  • Za koje štete odgovaraju operateri putničkog i teretnog prijevoza željeznicom?
  • Može li se i pod kojim uvjetima štetnik osloboditi svoje odgovornosti za štetu?
  • Do kojeg iznosa štete štetnik odgovara i kako se taj iznos utvrđuje u robnom, a kako u putničkom prijevozu?
  • Pravila regresnih odnosa između dionika na tržištu
  • Obvezna i dobrovoljna osiguranja rizika u željezničkom prometu: što je i koliko doista osigurano?
  • Zastara potraživanja

Naši će predavači iz znanosti, regulatornog tijela i odvjetničke prakse provesti polaznike kroz pravna pravila primijenjena na stvarne slučajeve iz hrvatske prakse postupaka na naknadu štete uslijed željezničkih nesreća, pružajući praktično iskustvo učenja i moderan, hands-on pristup.

Radionica je prilagođena polaznicima svih struka zainteresiranima za područje željezničkog prometa.

PROGRAM

 

8.30 – 9.00:         Registracija sudionika

9.00 – 10.30:       Dionici liberaliziranog tržišta željezničkih usluga i odštetno-pravni odnosi

10.30 – 11.00:      PAUZA

11.00 – 12.30:      Naknada štete putnicima i trećim osobama: opseg šteta, oslobođenje, ograničenje iznosa i osiguranje rizika s praktičnim primjerima

12.30 – 13.30:      RUČAK

13.30 – 15.00:      Naknada štete na teretu, vozilima i infrastrukturi: opseg, oslobođenje, ograničenje iznosa i osiguranje rizika s praktičnim primjerima

Radionica je namijenjena djelatnicima HŽ-Infrastrukture, nacionalnih operatera teretnog i putničkog prijevoza željeznicom, HAKOM-a, sucima, osigurateljima željezničkih rizika, odvjetnicima, predstavnicima potrošačkih udruga te svima onima koje zanima problematika željezničkog prometa.

Polaznici dobivaju potvrdu o sudjelovanju na radionici.

CIJENA: 110 eura (829 kn)

U cijenu su uključeni: predavanja, materijali i literatura, ručak i osvježenje u stankama.

Radionica je BESPLATNA za članove HDTP-a u skladu s pravilima članstva, kao i za SVE SUCE hrvatskih sudova.

Detaljnije o svojim članskim pravima pročitajte ovdje ili nam se javite na info@hdtp.eu.