Održana radionica o naknadi šteta uslijed željezničkih nesreća u uvjetima liberaliziranog tržišta

18:24 29/01/2023

U Zagrebu je 26. siječnja 2023. održana cjelodnevna interaktivna radionica u organizaciji HDTP-a i HAKOM-a koja je okupila sve dionike željezničkog sektora oko izrazito aktualne teme: naknade šteta uslijed željezničkih nesreća u uvjetima liberaliziranog tržišta.

Radionicu je otvorila gđa Jasna Divić, ravnateljica Uprave za željeznički promet i infrastrukturu MMPI-ja, istaknuvši potrebu donošenja novog Zakona o ugovorima o željezničkom prometu na kojemu se upravo počinje intenzivno raditi, kao i potporu HDTP-a u stručnom i edukativnom radu u području transportnog prava.

Nakon nekoliko tragičnih nesreća s ljudskim žrtvama  od kojih su najpoznatije one u Rudinama i kraj Novske, te velikog broja drugih incidenata u željezničkom prometu, postavljaju se razna pitanja vezana uz naknadu šteta uslijed smrti i ozljeda putnika, kao i šteta na teretu, vlakovima i infrastrukturi na koje nije uvijek jednostavno odgovoriti.

U praktičnom radu na slučajevima sudionici radionice iz svih sektora ove djelatnosti – prijevoznici, osiguratelji, djelatnici upravitelja infrastrukture i regulatora tržišta, odvjetnici, suci i znanstvenici – zajednički su tražili odgovore na ta i brojna druga pravna pitanja koja se otvaraju u složenim postupcima nakon željezničkih incidenata u uvjetima liberaliziranog željezničkog tržišta.

Kroz rad i raspravu vodili su ih iskusni stručnjaci u području, prof. dr. sc. Nikoleta Radionov Karlović s Pravnog fakulteta u Zagrebu, gđa Dragica Flam iz HAKOM-a te odvjetnik Tin Aničić iz Odvjetničkog društva Kovačević Prpić Simeunović d.o.o. iz Zagreba.

Poticajna atmosfera, angažirana rasprava i odlični komentari polaznika o radionici potvrđuju još jednom kvalitetu ovakvih okupljanja u organizaciji HDTP-a koji prerastaju ne samo u mjesta kvalitetne edukacije, već i omiljena mjesta okupljanja specijalista u području transporta oko tema od zajedničkog interesa.