Stručno savjetovanje „Utjecaj ilegalnih migracija na industriju transporta: novine, izazovi i rješenja“

12:27 20/11/2018
Prijava je završena
Osvrt na aktivnost
  • 11/12/2018 09:00 - 11/12/2018 13:00
  • Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Radnička cesta 52/I, Zagreb

Hrvatsko društvo za transportno pravo (HDTP), u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), organizira stručno savjetovanje na temu „Utjecaj ilegalnih migracija na industriju transporta: novine, izazovi i rješenja“. Savjetovanje će se održati u utorak, 11. prosinca 2018. od 9:00 do 13:00 sati u prostorijama HUP-a, Radnička cesta 52/I, Zagreb.

Vodeći stručnjaci iz policije, carine, industrije prometa i znanosti iznijet će nove informacije, razmijeniti znanja i najbolje prakse o postojećim izazovima što ih ilegalne migracije donose industriji transporta te informirati stručnu javnost o novostima u regulaciji putničkog prijevoza u narednom razdoblju, novim mjerama granične kontrole na kopnenim i zračnim graničnim prijelazima i posljedicama približavanja Republike Hrvatske šengenskom prostoru.

Val ilegalnih migracija zahvatio je posljednjih godina čitavu Europu, napose njezine južne i jugoistočne dijelove. Hrvatska, sa svojim strateškim položajem na prometnom koridoru X, našla se tako na udaru milijuna migranata koji preko njezina teritorija nastoje prodrijeti dalje u zemlje zapadne Europe. Zbog sve čvršće kontrole tzv. „zelene granice“, migranti od 2016. godine nadalje hrvatsku granicu nastoje prijeći skriveni u kamionima i vlakovima, ali i kao putnici u cestovnom i zračnom prometu, koristeći pritom krivotvorene putne isprave.

Pooštrene mjere granične kontrole i kontrole dubinom teritorija, korištenje novih i sofisticiranih detektora i uvođenje novih mjera fizičkih pregleda značajno su usporili tok odvijanja željezničkog i cestovnog prijevoza i doveli do dugog, čak višednevnog produženja vremena tranzita robe kroz Hrvatsku, čime su utjecali na rast troškova prijevoza i pad konkurentnosti domaće industrije, kao i do preusmjeravanja prometa na druge prometne pravce. Prijevoznici – kako cestovni i željeznički u teretnom, tako zračni u putničkom prijevozu – suočeni su s odgovornošću u slučaju otkrivanja ilegalnih migranata, te s nizom neželjenih posljedica koje takvi događaji ostavljaju na njihovo poslovanje.

Program savjetovanja:

(sažeci su dostupni odabirom naslova pojedinih izlaganja)

8.30-9.00 Registracija sudionika

9.00-9.20  Pozdravne riječi organizatora: gđa Ana FALAK, direktorica Udruge prometa HUP i prof.dr.sc. Nikoleta RADIONOV, predsjednica HDTP

9.20-9.40  Europa bez granica – i nakon ilegalnih migracija?, doc.dr.sc. Iva SAVIĆ, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, HDTP

9.40-10.00  Trendovi ilegalnih migracija na području Jugoistočne Europe i njihov utjecaj na kopneni prijevoz robe, prof.dr.sc. Nikoleta RADIONOV, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, HDTP

10.00-10.20  Poslovi granične policije i utjecaj na hrvatsku industriju transportaZoran NIČENO, pomoćnik ravnatelja policije, načelnik Uprave za granicu MUP RH

10.20-10.40  Utjecaj migrantske krize na carinske procedure na vanjskoj granici EUBosiljko ZLOPAŠAPomoćnik ravnatelja Carinske uprave RH

10.40-11.00  Utjecaj ilegalnih migracija na tranzitni teretni promet željeznicom u Republici Hrvatskoj, Milan BRKIĆ, predsjednik upravnog odbora Rail Cargo Carrier- Croatia d.o.o.

11.00-11.20  Uloga zračnog prijevoznika u zaštiti državne granice, Karolina VODANOVIĆ, voditeljica poslova zaštite zračnog prometa, olakšica i sprječavanja prijevara, Croatia Airlines d.d.

11.20-11.40   Utjecaj ilegalnih migracija na cestovni promet, Hrvoje LEGVART, voditelj upravljanja kvalitetom i sustavima, La Log d.o.o.

11.40-13.00  Diskusija

Savjetovanje će se održati u utorak, 11. prosinca 2018. od 9:00 do 13:00 sati u prostorijama HUP-a, Radnička cesta 52/I, Zagreb.

Prijava sudionika od 8:30 do 9:00 sati.

Sudjelovanje na savjetovanju je besplatno.

Prijaviti se možete na info@hdtp.eu zaključno do 10. prosinca 2018.