Održano savjetovanje o utjecaju ilegalnih migracija na industriju transporta

01:29 17/12/2018

U organizaciji Hrvatskog društva za transportno pravo (HDTP) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) održano je 11. prosinca 2018. u Zagrebu stručno savjetovanje na temu „Utjecaj ilegalnih migracija na industriju transporta: novine, izazovi i rješenja.“

Radi se o aktualnoj temi koja u društvu izaziva niz nedoumica, čemu u prilog govori i činjenica da je savjetovanju prisustvovao veliki broj zainteresirane javnosti, uz izniman interes medija koji su poratili izlaganja govornika, kao i raspravu koja je uslijedila.

Savjetovanje je moderirala Danijela Simeunović, partnerica u o. d. Kovačević, Prpić, Simeunović, a svojim izlaganjem otvorila ga je doc. dr. sc. Iva Savić, tajnica HDTP-a, s tezom da Europa bez granica – suočena s problemom ilegalnih migracija, prestaje biti bez granica čime je u pitanje doveden i koncept Schengenskog sporazuma.

Predsjednica HDTP-a, prof. dr. sc. Nikoleta Radionov u svojem je izlaganju podrobnije govorila o migracijama na prostoru jugoistočne Europe, posebno istaknuvši sve unosniji „posao“ krijumčarenja ljudi te probleme koji se zbog toga javljaju u transportnoj industriji, poput iscrpnih pregleda tereta na graničnim prijelazima koji rezultiraju znatnim gubicima vremena i zarade.

Predavanje koje je možda izazvalo najviše pozornosti bilo je ono Zorana Ničena, pomoćnika ravnatelja policije, koji je govorio o situaciji na terenu, pri čemu je opisao glavne aktivnosti granične policije. Osvrnuo se na najizraženije probleme s kojima se granična policija suočava, poput dugog postupka identificiranja, velikog broja ilegalnih prelazaka, i sl. Ilustrirao je i načine na koje migranti ilegalno pokušavaju prijeći granicu, primjerice skriveni u žitu.

Bosiljko Zlopaša, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave RH, osvrnuo se u svojem izlaganju na novu – sigurnosno-zaštitnu ulogu koju je carina dobila ulaskom zemlje u Europsku uniju. Zlopaša je također iznio probleme s kojima se prijevoznici suočavaju, naglasivši pritom zlouporabu plombi na zapečačenom teretu te recentnu tendenciju Europske unije da uvede dodatne carinske kontrole (tarifiranje robe) koje će, kako kaže, dodatno usporiti promet robom i tako iznova pogoditi već ionako „nokautirane“ prijevoznike.

Milan Brkić, predsjednik upravnog odbora Rail Cargo – Carrier Croatia d.o.o., govorio je o problemima usporavanja prometa teretnih vlakova zbog iscrpnih, a nažalost, često neuspješnih kontrola, posebno istaknuvši kolodvore Šid i Tovarnik kao trenutačno neuralgične točke na kojima nedostatak kvalificirane radne snage i tehničkih sredstava za pregled vagona, ne dopušta da se proces kontrole ubrza i učini učinkovitijim.

O problemima, obvezujućoj regulativi te mogućim rješenjima, govorili su stručnjaci iz područja zračnog (Karolina Vodanović) i cestovnog prijevoza (Hrvoje Legvart).

Kroz raspravu koja je uslijedilapostalo je razvidno kako problem migranata ne muči samo transportnu industriju, nego i osiguravatelje, pa se tako najveći broj pitanja panelistima odnosio na problem isključenja odgovornosti prijevoznika, a posljedično i osiguravatelja, zbog štete koja nastane zbog ili pod utjecajem radnje osobe koja, na sve načine, pokušava ilegalno prijeći granicu.

Tema ovog savjetovanja svojom je aktualnošću privukla velik interes javnosti, a stručnost izlagača koji su svojim izlaganjima bacili svjetlo na niz aspekata istog problema – svakako je doprinijela ne samo živoj raspravi, nego i prvim koracima ka pronalaženju primjerenih rješenja.

Detaljan pregled izlaganja svih sudionika savjetovanja dostupan je ovdje.

Pregled medijskih objava nakon održanog savjetovanja pogledajte ovdje.