Znanstvena konferencija o Konvenciji CMR

14:08 24/04/2024

U organizaciji Savjetodavnog odbora Konvencije CMR u Stockholmu će se 19. i 20. rujna 2024. godine održati godišnja znanstvena konferencija (INTERNATIONAL CMR COLLOQUIUM 2024 – UNIFORM INTERPRETATION OF THE CMR) posvećena isključivo aktualnim pitanjima vezanim uz Konvenciju CMR i njezine izazove u primjeni. Ovo je prva u nizu konferencija o Konvenciji CMR koja će postati redovito godišnje okupljanje zainteresirane stručne javnosti – znanstvenika i praktičara koji se bave tom tematikom, a program ovogodišnje konferencije obuhvaća izlaganja vrhunskih predavača iz redova vodećih stručnjaka za pravo cestovnog prometa i Konvencije CMR.

Na marginama konferencije održat će se i godišnji skup članova Savjetodavnog odbora Konvencije CMR, a na čijoj će plenarnoj sjednici biti usvojena obrazložena tumačenja pojedinih članaka Konvencije. Na izradi tumačenja u protekloj su godini radili članovi Savjetodavnog odbora. Tako usvojena obrazložena stajališta bit će objavljena i ponuđena javnosti (pravosuđu) na primjenu kao neobvezujuća stajališta s ciljem ujednačavanja primjene odredaba Konvencije CMR na cijelom području njezina važenja (56 država).

HDTP je od početka uključen i aktivno podupire osnivanje i rad AC CMR, a prof. dr. sc. Nikoleta Radionov Karlović, bivša predsjednica HDTP-a, članica je Savjetodavnog odbora CMR uz još deset znanstvenika, redom uglednih međunarodnih stručnjaka za Konvenciju CMR.

Više: