Radionica: Uvod u kartele

10:33 22/01/2020 Iz ciklusa: Pravo tržišnog natjecanja za praktičare
Prijava je završena
Osvrt na aktivnost
  • 19/02/2020 09:00 - 19/02/2020 15:00
  • HAKOM, Ulica R. Frangeša Mihanovića (SkyTower)
Materijali za preuzimanje:
  • radionica-hakom-karteli-19-2-2020-.pdf

Pristup svim datotekama omogućen je samo članovima Društva.

Više informacija

Hrvatsko društvo za transportno pravo (HDTP), Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Hrvatsko društvo za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN) najavljuju novu radionicu u ciklusu “Pravo tržišnog natjecanja za praktičare” pod nazivom UVOD U KARTELE koja će se održati 19. veljače 2020. od 9:00 do 15:00 sati u prostorijama HAKOM-a.

Kartelni sporazumi poduzetnika predstavljaju ozbiljnu povredu prava tržišnog natjecanja te podliježu visokim novčanim kaznama – autobusni prijevoznici, pekari, sportske kladionice i brojni drugi poduzetnici u Hrvatskoj su kažnjeni višemilijunskim kaznama.

Ova radionica bavi se pitanjem kartelnih dogovora među poduzetnicima na tržištu, koji se smatraju najtežim oblikom kršenja pravila o zaštiti tržišnog natjecanja.

Sudionici će među ostalim naučiti što je kartel, u kojim se oblicima javlja, kako se kartelno dogovaranje dokazuje, u kojim situacijama se može dokazivati da nije riječ o kartelizaciji već o legitimnom paralelizmu, koje su kazne  predviđene za kartelno djelovanje, tko su zviždači i koja su njihova prava. Naglasak će biti na primjerima iz europske i hrvatske prakse, te se od sudionika očekuje aktivno sudjelovanje u rješavanju problemskih slučajeva.

PROGRAM:

8.30-9.00:      Registracija

9.00-10.30:      Temeljni pravni okvir – Čl. 101. UFEU i čl. 8. ZZTN i Kartelni dogovori

10.30-11.00:      PAUZA

11.00-12.30:      Temeljni oblici kartelnog djelovanja kroz primjere i praksu

12.30-13.30:      RUČAK

13.30-15.00:      Procesna i druga pitanja: odgovornost, kažnjavanje, imunitet, naknada štete

 

Radionica je namijenjena poduzetnicima, djelatnicima iz sektora transporta i sektora osiguranja, odvjetnicima, sucima te svima onima koje zanima problematika zaštite tržišnog natjecanja.

Za svaku radionicu bit će otvorena posebna prijava i ne postoji obveza sudjelovanja na svim radionicama iz ciklusa. Polaznici koji su prisustvovali na najmanje 2/3 radionica iz predmetnog ciklusa na kraju ciklusa dobit će odgovarajuću potvrdu o sudjelovanju na edukaciji.

CIJENA: 850 kn

U cijenu su uključeni: predavanja i praktične vježbe, materijali i literatura uz predavanja, ručak i osvježenje u stankama.

Suci koji su ujedno članovi HDTP-a imaju pravo na besplatno sudjelovanje na radionici. Članovi HDPPTN-a koji su uredno podmirili članarinu ostvaruju pogodnosti prilikom plaćanja kotizacije:

  • članovi fizičke osobe imaju 50% popusta
  • članovi pravne osobe mogu uz popust od 50% prijaviti na radionicu najviše tri zaposlenika.

Detaljnije o svojim pravima pročitajte ovdje ili nam se javite na info@hdtp.eu.