Svečano obilježena 30. obljetnica osnutka Croatia Airlinesa

14:47 25/09/2019

Na prigodnoj svečanosti, koja je proteklog tjedna održana u tehničkom središtu tvrtke u zagrebačkoj zračnoj luci, obilježena je 30. obljetnica osnutka hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa. Na svečanosti su sudjelovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, visoki predstavnici hrvatskoga političkog života, izvršni direktor Star Alliancea Jeffrey Goh, predstavnici međunarodnih zrakoplovnih udruga i organizacija, mnogi poslovni partneri tvrtke iz zemlje i inozemstva te zaposlenici kompanije na čelu s predsjednikom Uprave Jasminom Bajićem. Proslavi je prisustvovala i predsjednica HDTP-a prof. dr. sc. Nikoleta Radionov.

Hrvatska zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines rođena je 7. kolovoza 1989. godine kada je u Zagrebu registriran Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz, koji je s radom počeo u prosincu iste godine, pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka. Otprilike godinu dana kasnije, 23. srpnja 1990. godine, Zagal je promijenio ime u Croatia Airlines d.d., nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

Prvi putnički let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. godine na liniji Zagreb – Split, čime je uspostavljen redoviti putnički promet unutar Hrvatske. Povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo je 5. travnja 1992. godine prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb – Frankfurt, a iste godine kompanija je počela stvarati vlastitu flotu nabavom zrakoplova Boeing 737-200. Ubrzo su u flotu uključeni i zrakoplovi ATR42 pa je uslijedio komercijalni zamah i usavršavanje na svim područjima poslovanja.

U protekla tri desetljeća, pružajući uslugu prijevoza putnika i robe u redovitom i charter prometu, Croatia Airlines izrastao je u europskog avioprijevoznika prepoznatljivog po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju i kvaliteti usluge. Od prvog leta do danas kompanija je obavila ukupno 603.000 letova i u zrakoplovima prevezla ukupno 39,240.000 putnika. Pritom je tvrtka postala članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja – Međunarodne udruge za zračni promet (IATA) i Star Alliancea, vodeće svjetske udruge avioprijevoznika.

U ovoj slavljeničkoj godini tvrtka i putnici lete pod sloganom Stvaramo uspomene već 30 godina, koji su, kao i prigodni rođendanski vizual, izabrali i kreirali zaposlenici tvrtke.

Foto galerija: ©Croatia Airlines, 2019