Sporazumi o zračnom prometu EU-a sa Ukrajinom, Armenijom, Tunisom i Katarom

17:50 05/07/2021

Vijeće ministara EU-a dalo je 28. lipnja 2021. zeleno svjetlo za potpisivanje triju sporazuma o zajedničkom zračnom prostoru sa susjednim zemljama – Ukrajinom, Armenijom i Tunisom – kao i sporazuma o zračnom prometu s Katarom. Ti će sporazumi otvoriti tržište zračnog prijevoza, stvoriti nove mogućnosti i za potrošače i za operatore, a učinkovitija povezanost potaknut će trgovinu, turizam, ulaganja, te ekonomski i socijalni razvoj.

Potpisivanjem triju sporazuma sa zemljama u okruženju Europska unija nastavit će politiku započetu 2006. godine kada je uspostavljen tzv. Europski zajednički zračni prostor (European Common Aviation Area – ECAA). Time će ujedno bitu uklonjena tržišna ograničenja u odnosu na susjedne zemlje EU-a, a usvajanjem zrakoplovnih standarda i prihvaćanjem zrakoplovnih propisa EU-a Ukrajina, Armenija i Tunis postat će povezani s unutarnjim zrakoplovnim tržištem EU-a.

Sporazum s Katarom, ujedno prvi takav sporazum između EU-a i te zaljevske države, otvorit će tržište ravnopravno sa svih 27 država članica, nadograđujući propise i standarde koji trenutno postoje za letove između Katara i EU-a. 

Sva četiri sporazuma sadrže opsežne klauzule o okolišu, socijalnoj i poštenoj konkurenciji s jakim mehanizmima provedbe kako bi se izbjeglo bilo kakvo narušavanje konkurencije ili druge zlouporabe.

Očekuje se da će četiri sporazuma biti potpisana u jesen 2021. nakon čega će sporazume trebati ratificirati svaka država članica, Unija i druga stranka.

Više: