Predavanje prof. Radionov Karlović na seminaru Njemačke odvjetničke akademije u Splitu

11:18 20/06/2023

U hotelu Radisson Blu u Splitu od 9. do 10. lipnja 2023. održan je redoviti godišnji seminar Njemačke odvjetničke akademije (Deutsche Anwaltsakademie – DAA), na kojemu su se okupili vodeći njemački odvjetnici specijalizirani u području transporta, špedicije i transportnog osiguranja. Na poziv DAA, prof. dr. sc. Nikoleta Radionov Karlović, predsjednica HDTP-a, održala je njemačkim kolegama iz prakse predavanje o hrvatskom pravnom uređenju ugovora o prijevozu u kopnenom transportu, postojećoj sudskoj praksi i izazovima koje takav pravni okvir predstavlja za industriju cestovnog i željezničkog prijevoza, te špedicije i osiguranja.

U svom je predavanju prof. Radionov Karlović posebno istaknula kontinuirani pad kvalitete ovog dijela transportnog zakonodavstva kroz tri desetljeća od osamostaljenja Hrvatske, ali i konstantne napore HDTP-a da doprinese donošenju novih kvalitetnih propisa u području Zakona o ugovorima o prijevozu u cestovnom prometu (ZUPCP) i Zakona o ugovorima o prijevozu u željezničkom prometu (ZUPŽP), u čemu su već postignuti prvi konkretni uspjesi.

S velikim interesom i pozitivnim reakcijama, njemački su odvjetnici ispratili predavanje prof. Radionov Karlović, ali su i istaknuli veliku bojazan za daljnje poslovanje njihovih klijenata na hrvatskom tržištu u postojećem pravnom okviru, te izrazili nadu da će MMPI u što skorijem roku donijeti nove propise koji će kvalitetom odgovarati onima u drugim državama EU-a.