Povodom izlaska Velike Britanije iz EU bez dogovora, Europska komisija objavila zakonodavne prijedloge za zračni, željeznički i cestovni prijevoz

18:21 11/12/2020

Istekom ove godine završava prijelazno razdoblje uspostavljeno Sporazumom o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije. Pregovori u tijeku i dalje ne ukazuju na izgledno sklapanje novog, trajnog sporazuma o trgovinskoj suradnji i svim njenim segmentima po pojedinim sektorima. Europska komisija je stoga objavila priopćenje i nekoliko zakonodavnih prijedloga kojima bi se adresirali najveći rizici za gospodarstvo EU-a i provele nužne mjere za daljnje minimalno funkcioniranje trgovinskih veza.

David Frost, Boris Johnson, Ursula von der Leyen i Michel Barnier, © European Union, 2020

Zračni i cestovni prijevoz te ribarstvo prepoznati su kao potencijalno najugroženije grane te je, u interesu europskog gospodarstva, Komisija objavila navedene mjere koje bi trebale stupiti na snagu istekom Sporazuma o povlačenju. Cilj novih mjera nije zadržati jednaku razinu prava (budući da UK više nije dijelom EU-a) već isključivo mitigirati neproporcionalne poremećaje na tržištu uzrokovane novonastalom situacijom. Sve mjere su stoga privremenog karaktera i unilateralne, odnosno donesene sa ciljem zaštite interesa Europske unije.

U području prometa, objavljena su tri nacrta uredbi:

1)      Uredba o određenim aspektima sigurnosti u zrakoplovstvu; sa ciljem daljnjeg priznavanja certifikata dizajna izdanih od EASA-e ili organizacija za dizajn certificiranih od EASA-e, a za koje od 1. siječnja 2021. godine UK postaje država dizajna. Navedena mjera primjenjuje se samo za zrakoplove registrirane u Uniji.

2)      Uredba o zajedničkim pravilima kojima se osigurava osnovna povezanost zračnim prijevozom; sa ciljem međusobnog priznavanja treće i četvrte prometne slobode te dodatno određenih komercijalnih sporazuma i medicinskih letova, na razdoblje od 6 mjeseci.

3)      Uredba o zajedničkim pravilima kojima se osigurava osnovna povezanost cestovnim prijevozom; sa ciljem međusobnog priznavanja prava na cestovni prijevoz tereta te osiguranja kontinuiteta cestovnog putničkog prijevoza, na razdoblje od šest mjeseci.

Komisija je već ranije usvojila prijedlog uredbe kojom se definira prijelazni režim za željeznički promet tunelom La Manche kojim osigurava kontinuitet odvijanja prometa do sklapanja novog sporazuma i produžuje se valjanost izdanih dozvola kako bi se osiguralo udovoljavanje sigurnosnim standardima.

O navedenim dokumentima trenutno se raspravlja unutar radne skupine za Brexit u Vijeću Europske unije, a u slučaju da sporazum o budućem partnerstvu ipak bude sklopljen do 1. siječnja 2021. godine, mjere propisane navedenim uredbama neće se primjenjivati.

Sve zakonodavne prijedloge Komisije možete pronaći ovdje.