Portugal na čelu Europske unije

21:18 05/01/2021

Ulaskom u 2021. godinu započelo je portugalsko predsjedanje Vijećem Europske unije.

Pod motom „Vrijeme je za rezultate: pravedan, zelen i digitalan oporavak” predstavljeni su prioriteti predsjedništva koji se, očekivano, prvenstveno odnose na prevladavanje posljedica pandemije bolesti COVID-19 i ponovno potvrđivanje uloge EU-a u svijetu: održivi oporavak uz promicanje inovacija, digitalizacije i implementacije europskog „Zelenog plana“, oporavak gospodarstva i jačanje socijalnog modela Unije te strateška autonomija s naglaskom na jačanje malog i srednjeg poduzetništva.

U području prometa, prioriteti su također mjere povezane sa ublažavanjem posljedica COVID-19 krize kao i modernizacijom i održivošću sektora.

S obzirom da je 2021. godina proglašena Europskom godinom željeznice, željeznički promet bit će u posebnom fokusu tijekom portugalskog predsjedanja. Kroz rad na mjerama za modernizaciju, dekarbonizaciju i sigurnost željezničkog prometa, predsjedništvo namjerava ukazati na prednosti ove grane prijevoza i istaknuti njegovu ključnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine. Dodatno, kroz promociju intermodalnog prijevoza, cilj je isto tako ukazati i na prednosti pomorskog prometa.

zračnom prometu najavljen je nastavak rada na izmijenjenom SES 2+ paketu, prijedlogu izmjena pravnog okvira za prava putnika u zračnom prijevozu te rad na implementaciji drugih mjera usmjerenih na oporavak prometnog i turističkog sektora.

Više o portugalskom predsjedanju možete pročitati ovdje.