Počeo rad na novoj Uredbi EU o pravima putnika u zračnom prijevozu

15:25 07/02/2020

Europska komisija objavila je Studiju o trenutnoj razini zaštite prava putnika u zračnom prijevozu i rezultate upitnika Eurobarometra o pravima putnika u Europskoj uniji. Oba dokumenta imaju za cilj dati uvid u najbitnije promjene i razvoj putničkih prava od 2013. godine, kada je predložena revizija još uvijek važeće Uredbe (EZ) 261/2004 o utvrđivanju zajedničkih pravila u vezi s naknadom i pomoći putnicima u slučaju uskraćivanja ukrcaja i otkazivanja ili dužeg kašnjenja leta.

Studija pokazuje kako je potrebno uložiti dodatan rad na jasnim i transparentnim pravilima te da je revizija Uredbe 261/2004 nužna s obzirom na ekstenzivnu sudsku praksu u tom području, nove okolnosti u samom zračnom prijevozu (novi poslovni modeli i komercijalna praksa prijevoznika) te na povećan broj poremećaja u prometu i putničkih prigovora koji slijede. 

Iz navedenih je razloga ova tema jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja u području zrakoplovstva: Studija je prošli tjedan predstavljena Vijeću i predstavnicima svih zainteresiranih strana (udruge potrošača, zračnih prijevoznika, zračnih luka te nacionalna tijela nadležna za provedbu Uredbe (EZ) 261/2004), a hrvatsko predsjedništvo je u Vijeću najavilo daljnje korake na reviziji Uredbe 261/2004, najavivši stroža pravila glede prava na skrb i pomoć putnicima, prava na informiranje te adresiranje problema povezanih letova i izvanrednih okolnosti, što su države članice podržale.

Više o Studiji možete saznati ovdje, a dodatne dokumente pronađite ovdje.