Počelo njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije

00:07 07/07/2020

Savezna Republika Njemačka preuzela je 1. srpnja 2020. predsjedanje Vijećem Europske unije.

Istog dana pred Vijećem su, pod motom „Zajedno za oporavak Europe“, predstavljeni prioriteti njemačkog predsjedanja: nadvladavanje krize uzrokovane pandemijom i ekonomski oporavak, s naglaskom na zaključak pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru (2021.-2027.) i strukturne fondove. Uz to, Njemačka planira posvetiti posebnu pažnju digitalnoj transformaciji, inovacijama, istraživanju i razvoju kako bi se osigurao oporavak ali i otpornost jedinstvenog tržišta i smanjila ovisnost o stranim dobavljačima u kriznim situacijama. Također je najavljen rad na modernizaciji propisa iz područja tržišnog natjecanja i zaštite okoliša, kao i daljnji rad na zajedničkim europskim vrijednostima, jačanju prava europskih građana i manjina, te zajedničkoj sigurnosnoj politici.

U području prometa,  prioriteti će biti mjere povezane sa COVID-19 krizom kao i pregovori vezani uz Brexit i zakonodavne aktivnosti čiji rok za provedbu ističe do kraja 2020. godine.

U zračnom prometu najavljen je rad na izmijenjenom SES 2+ paketu, daljnja koordinacija sa ICAO-om i rad na sklapanju/ratifikaciji bilateralnih i multilateralnih sporazuma o zračnom prijevozu s trećim zemljama.

U željezničkom prometu planiran je rad na pravima putnika u željezničkom prijevozu, naknadama za pristup pruzi (track access charges), daljnja koordinacija sa OTIF-om te pripreme za 2021. – Europsku godinu željeznice.

U cestovnom prometu nastavlja se rad na reguliranju eurovinjeta te koordinacija drugih planiranih zajedničkih aktivnosti  (npr. Interbus, AETR, ADN/ADR 2021).

U području pomorskog prometa predsjedništvo planira nastaviti zajednički rad sa IMO i CCNR, dok je u intermodalnim pitanjima najavljeno donošenje COVID-19 ministarske deklaracije te daljnji rad na projektima kao što su Galileo i EU-Zapadni Balkan Prometna zajednica.  

Više o njemačkom predsjedanju možete pročitati ovdje.