Počelo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije (HRPRES 2020)

18:57 08/01/2020

Ulaskom u novu 2020.  godinu započelo je hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Kao najavu nadolazećeg prvog predsjedanja najmlađe države članice EU-a, nekoliko tjedana ranije objavljeni su i prioriteti za HRPRES 2020:

  • Europa koja se razvija – uravnotežen, održiv i uključiv razvoj Unije koji uvažava posebnosti i potrebe svih država članica, njihovih regija i građana
  • Europa koja povezuje – poticanje politika usmjerenih na infrastrukturno povezivanje Unije, kao i na zbližavanje njezinih građana, ponajprije kroz obrazovanje, kulturu i sport
  • Europa koja štiti – daljnja izgradnja Unije kao prostora slobode, sigurnosti i pravde zasnovanog na zajedničkim vrijednostima, demokraciji i vladavini prava
  • Europa koja je utjecajna – nastavak djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, u stabilnosti, sigurnosti i daljnjem gospodarskom razvoju i povezanosti europskog kontinenta.

U domeni transporta, glavni prioritet biti će poboljšanje i dovršavanje trans-europske prometne mreže kao sredstva nužnog za ostvarenje jedinstvenog europskog tržišta. Nastavlja se rad i na razvoju održivog pomorskog sektora koji uključuje digitalizaciju i zaštitu morskog okoliša od zagađenja uzrokovanih brodovima.

HRPRES najavljuje rad na SMART TEN-T i CEF prijedlogu, koji su ne samo međusobno povezani već predstavljaju i preduvjet za završetak TEN-T osnovne mreže do 2030. godine. Planirane su izmjene nekoliko postojećih propisa iz područja cestovnog prijevoza: izmjena propisa o naknadama koje se naplaćuju za korištenje određenih infrastruktura za teška teretna vozila, o korištenju vozila unajmljenih bez vozača za cestovni prijevoz tereta, o utvrđivanju zajedničkih pravila za određene vrste kombiniranog prijevoza robe između država članica i o zajedničkim pravilima za pristup međunarodnom tržištu usluga prijevoza običnim i turističkim autobusima. Nastavljaju se i zakonodavne aktivnosti vezane za prava putnika u željezničkom prijevozu i uvođenje euro-vinjeta.

U zračnom prometu i dalje je pak najizgledniji rad na novom zakonodavnom okviru za prava putnika, dok su interni dogovori i analize o budućnosti tzv. SES paketa (Single European Sky) još u tijeku.

Predviđen je, naravno, značajan rad na sporazumima iz različitih sektora sa Velikom Britanijom (posljedica Brexita), ali i zakonodavnim prijedlozima iz područja financija, zaštite okoliša, socijalnih pitanja, digitalizacije, zaštite (security), kompetitivnosti europske industrije te malog i srednjeg poduzetništva, te modernizacije poljoprivrede.

Više: HRPRES 2020