Održana radionica o radničkom dioničarstvu i dodjeli poslovnih udjela radnicima (ESOP)

23:03 30/11/2023

Hrvatsko društvo za transportno pravo održalo je 24. studenoga 2023. u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER-a) radionicu na temu “Radničko dioničarstvo i dodjela poslovnih udjela radnicima (ESOP)”. Nakon što je sudionike pozdravila dopredsjednica HDTP-a, izv. prof. dr. sc. Iva Savić, na radionici je otvorena rasprava o ovoj zanimljivoj temi.

Sudionici su upoznati s time zašto bi poslodavcima iz prometnog sektora moglo biti zanimljivo uvesti radničko dioničarstvo, koje su već prepoznale brojne korporacije, društva iz IT i tehnološkog sektora, pa čak i društva iz građevinskog sektora ili ugostiteljstva.

Danijela Simeunović i Tin Aničić, oboje odvjetnici u odvjetničkom društvu Kovačević Prpić Simeunović sudionike su upoznali s pravnom podlogom i načinima provedbe ESOP-a.

Vladimir Nol i Ana Perožić iz Mazarsa Hrvatska upoznali su sudionike s poreznim tretmanom dodjele poslovnih udjela radnicima, počevši od uključivanja radnika u plan dodjele dionica ili udjela, preko razdoblja restrikcija do realizacije dodjele udjela te kasnije i prodaje udjela.

Također, sudionici su razgovarali o uređenju društvenog ugovora i sporazumu članova društva nakon dodjele dionica ili poslovnih udjela, kvorumu za donošenje određenih odluka, ograničenju članskih prava te mnogim drugim povezanim temama.

Zahvaljujemo ZICER-u na suradnji u organizaciji ove radionice. Kombinacija društava iz prometnog sektora i ZICER-ovih poduzetnika startupa pokazala se odličnom, a sudjelovanje poduzetnika startupa svakako je obogatilo raspravu na radionici te izmjenu iskustava.