Održan okrugli stol o državnim potporama u transportu

21:53 24/10/2021

Hrvatsko društvo za transportno pravo (HDTP) održalo je svoj prvi događaj uživo od početka pandemije. Okrugli stol o državnim potporama u transportu, koji se mogao pratiti i online, održan je 14. listopada 2021. u prostoru Hrvatske udruge poslodavaca. Okruglim stolom moderirale su članice upravnog odbora HDTP-a Helena Kokot i Danijela Simeunović te okupile vrsne stručnjake kao sudionike okruglog stola.

Bastiaan de Bruijne, glavni savjetnik udruženja Airports Council International Europe, uključio se iz Brisela te dao zanimljiv pregled podataka o gubitku putnika u zračnim lukama i najavio očekivani oporavak zračnog prijevoza tek u 2025. godini. Naglasio je da zračni prijevoznici svoje letove mogu preusmjeriti u neku drugu zračnu luku, dok zračne luke to ne mogu, stoga je upravo njih važno podržati potporama.

Martina Prpić, odvjetnica i partnerica u odvjetničkom društvu Kovačević Prpić Simeunović d.o.o., dala je iscrpan pregled općeg europskog i hrvatskog pravnog okvira za državne potpore, s posebnim osvrtom na regulativu za svaku granu prometa.

Dinko Staničić, načelnik sektora zračnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture iznio je iskustva državnih potpora u području zračnog prometa. Doznali smo da se upravo priprema natječaj za nove ugovore o javnoj usluzi, koji su značajni za međusobno povezivanje svih krajeva Hrvatske, kao i povezivanje tih krajeva sa Zagrebom kao poveznicom prema daljnjim destinacijama u Europi i šire.

Helena Biškupić Grgačević, iz odjela kontrolinga, financija i računovodstva HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. (HŽPP) pojasnila je s kojim se izazovima susreće HŽPP (nedostatna elektrifikacija pruge, starost vlakova itd.) te kolike je gubitke pretrpio tijekom pandemije. Doznali smo također da HŽPP ima sklopljen ugovor o javnoj usluzi do 2028. godine, kao i da nabavlja 21 novi vlak financiranjem iz sredstava EU fondova.

Hrvoje Meštrović, predsjednik Koordinacije unutarnjeg javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika HUP-a i direktor Meštrović prijevoz d.o.o., ukazao je na ogromnu štetu i pad prihoda županijskih javnih linijskih prijevoznika. Naglasio je kako jedino u sektoru cestovnog prijevoza, koji pokrivaju privatni prijevoznici, još uvijek nije pokrenuto sklapanje ugovora o javnoj usluzi, iako autobusni prijevoz putnika pokriva puno veći teritorij i broj stanovnika u odnosu na druge oblike prijevoza putnika koji imaju ugovore o javnoj usluzi.

Naglašeno je i da željeznički i autobusni prijevoz trebaju biti komplementarni i surađivati, odnosno da se treba stvoriti tržište integriranog prijevoza.

Nakon uvodnih izlaganja sudionika, odmah se povela rasprava pitanjima iz publike. Razumijevanje liberalizacije tržišta prijevozničkih usluga, odnos privatnih i javnih prijevoznika te problemi i izazovi u primjeni sustava ugovora o javnoj usluzi nametnule su se kao glavne teme rasprave, a moguće i teme nekog novog događanja u organizaciji HDTP-a.