Održana radionica „Odgovornost prijevoznika u multimodalnom prijevozu“

15:19 18/11/2019

U organizaciji Hrvatskog društva za transportno pravo održana je u petak, 15. studenoga 2019. godine radionica pod nazivom „Odgovornost prijevoznika u multimodalnom prijevozu“, kao dio ciklusa „Odgovornost kopnenog prijevoznika“.

Radionicu, na kojoj su se polaznici bolje upoznali s problematikom multimodalnog prijevoza, vodile su prof. dr. sc. Nikoleta Radionov s Pravnog fakulteta u Zagrebu, predsjednica Hrvatskog društva za transportno pravo i Margita Selan Voglar, direktorica transportnih osiguranja u Zavarovalnici Triglav, Slovenija i potpredsjednica Društva za pomorsko pravo Republike Slovenije.

Unatoč prednostima kao što su ušteda vremena, novca, pozitivni utjecaj na okoliš i lokalizacija odgovornih osoba u slučaju štete, važeća međunarodna konvencija o multimodalnom prijevozu još ne postoji. Radionica je dala odgovore na brojna pitanja poput razlike između poduzetnika multimodalnog prijevoza i špeditera, koja se pravna pravila primjenjuju u slučaju nastanka štete na robi tijekom prijevoza s više prijevoznih grana, te o položaju osiguratelja u tim kompleksnim slučajevima.

Na radionici su sudjelovali prijevoznici, špediteri i osiguratelji iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, što je pridonijelo razmjeni zanimljivih iskustava iz prakse i dinamičnim raspravama.

Fotografije: ©HDTP, 2019