Nova mrežna stranica Savjetodavnog odbora Konvencije CMR

10:28 14/03/2024

Rad Savjetodavnog odbora Konvencije CMR (AC CMR), njegovi članovi i sve ostale zanimljive informacije o ovoj važnoj međunarodnoj inicijativi odnedavno su dostupni na mrežnoj stranici na adresi https://www.cmr-ac.org/.

Podsjetimo, Savjetodavni odbor CMR osnovan je 2023. godine u Rouenu kao akademska inicijativa usmjerena na ujednačenu primjenu Konvencije CMR iz 1956. godine i njezinih protokola na čitavom području njezina važenja, a to je više od 50 država. 

https://www.cmr-ac.org/


U radu odbora sudjeluje 11 znanstvenika, redom uglednih međunarodnih stručnjaka za Konvenciju CMR, koji će prikupljati i analizirati dostupnu sudsku praksu širokog kruga država stranaka Konvencije CMR, te svojim znanjem i autoritetom davati – pravno neobvezujuća – jedinstvena tumačenja odredaba Konvencije CMR tamo gdje postoji neujednačena primjena i tumačenje odredaba od strane nacionalnih sudova. Oni u radu AC CMR ne sudjeluju kao predstavnici svojih nacionalnih pravnih poredaka, već snagom zajedničkog međunarodnog autoriteta djeluju na ujednačavanju međunarodnog cestovnog prava. 
HDTP je od početka uključen i aktivno podupire osnivanje i rad AC CMR, a prof. dr. sc. Nikoleta Radionov Karlović, bivša predsjednica HDTP-a, članica je Savjetodavnog odbora CMR. Rad tog tijela i svi materijali objavljeni na novoj mrežnoj stranici bit će od velike pomoći i važnosti napose za suce i odvjetnike, kao i verzirane osiguratelje, jer će ovdje moći pronaći odgovore na pitanja vezana uz najbolji način tumačenja i primjene pojedinih odredaba Konvencije CMR koje su kroz prošlih više od 60 godina bile na različite načine interpretirane u praksi, što je suprotno cilju donošenja svake, pa i ove, konvencije.