Znanstveni skup “Pomorsko imovinsko pravo i pravo osiguranja – in memoriam prof. dr. sc. Drago Pavić“

13:51 27/10/2023

Jadranski zavod HAZU organizira u suradnji s Hrvatskim društvom za pomorsko pravo, Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Splitu, Hrvatskim društvom za transportno pravo i Hrvatskom udrugom za pravo osiguranja znanstveni skup pod nazivom “Pomorsko imovinsko pravo i pravo osiguranja – in memoriam prof. dr. sc. Drago Pavić“.

Skup će se održati u petak, 15. prosinca 2023. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a posvećen je nedavno preminulom prof. dr. sc. Dragi Paviću, vodećem hrvatskom znanstveniku, stručnjaku i piscu u području prava pomorskog osiguranja.

prof. dr. sc. Drago Pavić

Prof. dr. sc. Drago Pavić bio je autor brojnih knjiga iz područja pomorskog imovinskog prava. Diplomirao je 1964. godine na Pravnom fakultetu u Splitu, a doktorirao 1978. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Radio je u školstvu (1952. – 1965.) i gospodarstvu (1965. – 1996.). Od 1986. do 2004. godine predavao je na Pomorskom fakultetu u Splitu, a bio je i njegov dekan (1997. – 2004.). Bio je dugogodišnji blizak suradnik Jadranskog zavoda, jedan od urednika časopisa Poredbeno pomorsko pravo, recenzent i autor brojnih radova objavljenih u samom časopisu.

Cilj je skupa povezati teoriju i praksu pomorskog imovinskog prava i transportnog osiguranja u konstruktivnoj raspravi o aktualnim temama relevantnim za pomorsku i transportnu industriju te na taj način odati počast životu i djelu velikog učitelja, profesora Drage Pavića.

Za sudjelovanje na skupu prijavljeno je četrnaest izlaganja koja će održati eminentni domaći znanstvenici i pravni eksperti iz područja pomorskog prava i prava osiguranja. Svim zainteresiranim autorima omogućena je objava radova sa skupa u posebnom tematskom broju časopisa Poredbeno pomorsko pravo koji će biti tiskan tijekom 2024. godine.

Sve dodatne informacije pratite na stranicama Jadranskog zavoda HAZU.