Izmjene Zakona o radu i digitalne radne platforme u cestovnom prijevozu

16:09 16/03/2023

U Zagrebu je 16. ožujka 2023. održano panel savjetovanje u organizaciji Hrvatskog društva za transportno pravo i HUP-Udruge prometa na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, poslodavaca, znanstvene zajednice vezano uz izmjene Zakona o radu u domeni digitalnih radnih platformi.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratile izv. prof. dr. sc. Iva Savić, potpredsjednica Hrvatskog društva za transportno pravo, izvanredna profesorica na Katedri za pomorsko i opće prometno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ana Falak, direktorica HUP-Udruge prometa navodeći da promjene koje se intenzivno događaju izazvane digitalizacijom kao i platformski rad kao jedan od  novih oblika rada novi Zakon o radu je uredio. Promjene koje donosi ZOR su pozitivne jer će rad biti transparentniji, a svi dionici imati jasniji regulatorni okvir. Današnja panel rasprava rezultat je dijaloga Hrvatske udruge poslodavaca i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike o otvorenim pitanjima provedbe koje se definiraju pravilnicima u cilju donošenja podzakonskih akata.

Ovo je područje u kojem Republika Hrvatska  može biti primjer drugim državama članicama EU-a. Među prvim je zemljama, ako ne i prva, koja je svoje radno zakonodavstvo prilagodila novim oblicima zapošljavanja na tržištu rada kroz zakonsko uređenje zapošljavanja putem digitalnih platformi.

Hrvatsko društvo za transportno pravo i HUP-Udruga prometa odlučili su ovu aktualnu temu predstaviti kroz panel savjetovanje. Također, uz temu uređenja rada putem digitalnih platformi u novom Zakonu o radu, riječi je bilo i o uređenju rada na izdvojenom mjestu rada i rada na daljinu, novim administrativnim preprekama, ali i rasterećenjima, ugovorima o radu na određeno vrijeme, prijedlogu Direktive EU-a o platformskom radu na razini EU-a.

Posebno zanimanje izazvalo je izlaganje Dražena Opalića, ravnatelja Uprave za rad i zaštitu na radu i pomoćnika ministra Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koje je predstavilo Informacijski sustav za jedinstvenu elektroničku evidenciju rada putem digitalnih radnih  platformi.

Sudionici panel savjetovanja i predavači: Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu i pomoćnik ministra MRSOSP, Dario Ćorić, pravni savjetnik, Hrvatska udruga poslodavaca, dr. sc. Iva Bjelinski Radić, Pravni fakultet u Zagrebu, Lucija Grubišić, voditeljica operacija Wolt, a uz predavače u panel diskusiju uključili su se Josipa Klišanin, načelnica Sektora za radne odnose, Uprava za rad i zaštitu na radu, MRSOSP, Morena Šimatić, voditeljica operacija Uber, Tomislav Lukačević, direktor Bolt, Drago Cota, generalni direktor, Glovo, dok je moderator rasprave bila Ana Vrsaljko Metelko, odvjetnica u suradnji s odvjetničkim društvom Ostermann i Partneri.

Aktualna tema, odlični predavači i zainteresirani sudionici jamac su uspješnosti ovakvih stručnih panel savjetovanja koje zajedničkom suradnjom Hrvatskog društva za transportno pravo i HUP-Udruge prometa i dalje žele poticati i postati omiljena mjesta okupljanja specijalista u području transporta oko aktualnih tema od zajedničkog interesa.