EU i Katar postigli sporazum o zrakoplovstvu

20:07 08/03/2019

Europska komisija i država Katar potvrdile se kako je, nakon uspješno okončanih pregovora,  4. ožujka 2019. iniciran postupak sklapanja sporazuma o zrakoplovstvu, prvog takvog sporazuma između EU-a i partnera iz zaljevske regije.

Sporazum predstavlja temelj za nadogradnju postojećih pravila i standarda za letove između Katara i EU-a, te će postaviti nova globalna mjerila s obzirom na obvezu uspostave snažnog  mehanizma zaštite tržišnog natjecanja, uključujući odredbe koje obično ne pokrivaju bilateralni sporazumi o zračnom prijevozu, kao što su socijalna ili ekološka pitanja.

Znatno nadilazeći prometna prava, sporazum EU-Katar osigurat će jedinstveni skup pravila, visoke standarde i platformu za buduću suradnju na širokom rasponu pitanja u području zrakoplovstva, kao što su sigurnost, zaštita i upravljanje zračnim prometom. Sporazum također obvezuje obje strane na poboljšanje socijalne i radne politike, što predstavlja znatno postignuće s obzirom da  dosadašnji sporazumi između Katara i pojedinih država članica EU-a ne sadržavaju slične odredbe.

Konkretno, sporazum uključuje sljedeće elemente:

  • postupno otvaranje tržišta u razdoblju od pet godina za one države članice EU koje još nisu u potpunosti liberalizirale usluge zračnog prijevoza putnika: Belgija, Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska
  • odredbe o poštenom tržišnom natjecanju uz snažne mehanizme osiguranja primjene propisa kako bi se izbjeglo narušavanje tržišnog natjecanja i zlouporabe koje negativno utječu na poslovanje zračnih prijevoznika EU-a u Uniji ili u trećim zemljama
  • odredbe o transparentnosti u skladu s međunarodnim standardima izvješćivanja i računovodstva kako bi se osiguralo potpuno poštivanje obveza
  • odredbe o socijalnim pitanjima obvezuju stranke da poboljšaju socijalnu i radnu politiku
  • okvir za održavanje sastanaka koji će se baviti svim pitanjima i rješavati eventualne razlike u ranoj fazi, te ponuditi mehanizme za brzo rješavanje eventualnih sporova
  • odredbe kojima se olakšavaju poslovne transakcije, uključujući uklanjanje postojećih obveza zračnih prijevoznika EU-a za rad putem lokalnog sponzora.

Prema nezavisnoj ekonomskoj studiji koja je provedena u ime Komisije, sporazum, sa svojim čvrstim odredbama o zaštiti tržišnog natjecanja, mogao bi generirati ekonomsku dobit od gotovo 3 milijarde eura u razdoblju od 2019. do 2025. godine, te do 2025. godine stvoriti oko 2000 novih radnih mjesta.

Europska komisija pregovarala je o ovom sporazumi u ime država članica EU-a u okviru svoje Strategije zrakoplovstva za Europu – inicijative koju se smatra prekretnicom što daje novi poticaj europskom zrakoplovstvu i stvara nove poslovne mogućnosti. Pregovori su uspješno završeni 5. veljače 2019. godine.

Nakon parafiranja, obje strane pripremit će potpisivanje sporazuma sukladno njihovim internim postupcima. Sporazum će stupiti na snagu nakon završetka oba interna postupka.