Braga, Sofija i Zagreb među finalistima za Europsku nagradu za urbanu mobilnost

16:58 02/03/2023

Šest finalista, uključujući grad Zagreb, ušlo je u uži izbor za nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2022. i novu nagradu MOBILITY ACTION koja promiče upravljanje mobilnošću. Obje nagrade dodjeljuju se kao priznanje za izvanredne aktivnosti provedene u 2022. godini, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli nagrada u Gentu (Belgija), 23. ožujka 2023.

Za nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2022. nominirani su:

  • Braga (Portugal) za svoju predanost boljem povezivanju ljudi, lokalnih poduzeća i sveučilišta putem održive mobilnosti. Tijekom Europskog tjedna mobilnosti, portugalski grad je surađivao sa stotinu tvrtki na otvaranju ulica za pješake i izgradnji javnih mini parkova. Aktivnosti su uključivale međugeneracijsku gimnastiku, izradu ulične umjetnosti i sigurnu vožnju biciklom za djecu.
  • Sofija (Bugarska) za svoju novu prijevoznu uslugu koja bolje kombinira zahtjeve građana za mobilnosti i smanjen utjecaj na okoliš. Usluge uključuju električne autobuse, mobilnu aplikaciju na zahtjev, zelene koridore i nove pristupačnije tarife. Uz pružanje čišćeg i pristupačnijeg prijevoza, bugarska prijestolnica radi u okviru projekta InnoAir, koji nastoji smanjiti onečišćenje zraka mjerama za smirivanje prometa u sklopu Urban Innovative Actions Europske unije.
  • Zagreb (Hrvatska) za integraciju strategija – uključujući Strategiju pametnog grada Zagreba, Program zaštite zraka 2022. – 2026. i Akcijski plan upravljanja bukom – koje unapređuju ekološku i digitalnu tranziciju uz pomoć održive mobilnosti. Konkretno, Zagreb gradi 122 km biciklističke staze do slovenske granice i 23 km biciklističke autoceste do Dugog Sela. Također je proveo studije o tome kako proširiti pješačke zone i odmaknuti se od modela grada koji je usredotočen na automobile.

Za prvo izdanje nagrade MOBILITY ACTION nominirani su:

  • Ar2gether, Strade Future (Rim, Italija) za svoj javni umjetnički projekt koji promovira održivija rješenja mobilnosti. Umjetničke instalacije bile su smještene uz zidove rijeke Tiber, ispod Castel Sant’Angelo i ispred poznatog Parco della Musica Auditorium. Instalacije su bile sastavljene od materijala koji se mogu reciklirati i pokazale su blisku povezanost mobilnosti s poboljšanjem urbane kvalitete života i zaštitom okoliša.
  • Metropolia GZM (Katowice, Poljska) za transformaciju parkirališta u lokalnom sveučilišnom kampusu u interaktivnu zelenu pješačku zonu. Metropolia GZM okupio je stručnjake za javni prijevoz, biciklizam, urbanu politiku, društveni razvoj i održivu mobilnost kako bi zajedno kreirali rješenje za transformaciju parkirališta. Lokalno stanovništvo sve više koristi prostor, a cilj je sva nadzemna parkirališta u kampusu pretvoriti u prostor za pješake.
  • UCB Pharma (Braine-L’Alleud, Belgija) za organiziranje kampanja podizanja svijesti za povećanje sigurnosti ranjivih korisnika u mješovitom prometu u lokalnom kampusu i proizvodnom području, južno od Bruxellesa. Kampanje su uključivale natjecanje u skupljanju automobila, iskustva podizanja svijesti o vožnji teretnih vozila i još mnogo toga. UCB ima za cilj do 2030. svoj kampus osloboditi od automobila, uz to da ubrzo nakon toga postane ugljično neutralan.

Kandidate koji su ušli u uži izbor odabralo je neovisno povjerenstvo stručnjaka za mobilnost i promet. Dva pobjednika bit će okrunjena tijekom ceremonije dodjele nagrada 23. ožujka 2023. u Dvorcu grofova u Gentu u Belgiji.