Cyber kriminal – sve veća prijetnja transportnom sektoru

 • Written by gordan
 • 2. prosinca 2017. at 22:07
 • 0
 • Transportni sektor sve više postaje meta cyber kriminalaca. Uz sve veću digitalizaciju transportnog sektora u svim njegovim segmentima, od špeditera, transportnih tvrtki do transportne infrastrukture jasno je da je ugroza od strane cyber kriminalaca bitno povećana.

  Nedavna analiza konzultantske tvrtke Oliver Wyman upozorava kako će šteta koja će pogoditi transportni sektor od cyber napada do 2020. iznositi preko 6 milijardi eura, a samo u Njemačkoj preko 450 milijuna eura.

  U tvrtki Oliver Wyman kažu da su opasniji ciljani napadi na pojedine objekte nego svjetski poznati globalni napadi, poput “WannaCry” napada koji je u svibnju pogodio cijeli svijet zaključavši računala, ali ono što je zabrinjavajuće nanio je veliku štetu njemačkim željeznicama.

  Problematično postaje što za napad više nisu potrebni iskusni hakeri čak i oni koji nemaju nikakvo dubinsko znanje o programiranju. To je stoga što su se u napade uključili i posjetioci darkneta. Tamo je moguće dobiti kompletne gotove softwerske pakete za napade, a moguće je zatražiti i cyber napad kao servis.

  Internet nije jedini faktor rizika za cyber kriminalce. Neki od njih ne trebaju programe da bi nanijeli ogromnu štetu tvrtkama. To su inteligentni hakeri koji napade obavljaju služeći se socijalnim inženjeringom, dakle uglavnom koriste slabosti zaposlenika i od njih “izvlače” ulazne lozinke. Jedan od najvećih hakera svih vremena Kevin Mitnick upotrebljavao je upravo tu metodu.

  Vodeći ljudi transportne industrije shvatili su koliko opasne mogu biti štete od cyber kriminala i odlučili su spriječiti rast ove vrste kriminala u transportu. Prema konzultantima Olivera Wymana one tvrtke koje se inače bave sigurnosti na internetu i sada su počele razvijati specijalizirane programe za transportne tvrtke steći će prednost u razvoju nad ostalima koji će se baviti cybersecurity-em  u budućnosti. Sigurno je da će se u ovom poslu obrtati veliki novac.

  Istraživanje telekomunikacijskog, IT i zrakoplovnog pružatelja usluga, SITA (Société Internationale de Télécommunication Aéronautique) pokazalo je da 91% zrakoplovnih tvrtki želi uložiti značajna sredstva u cybersacurity u bliskoj budućnosti.          

 

Leave a Reply

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *